Skip to content

Osnovna škola Dositej Obradović

Насловна Вести ОБЈАВА РАДНИКА ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Поводом вербалног напада једног родитеља на радника наше школе, наставника разредне наставе Марину Ђукановић, и угрожавања њеног здравља, радници ОШ „Доситеј Обрадовић“ донели су одлуку да ступе у једночасовни протест упозорења, који ће бити организован у понедељак, 9.12.2013. године, од 13 до 14 часова, у дворишту ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Са радницима наше школе солидарисаће се радници свих осталих основних и средњих школа из Пожаревца и околине, као и чланови Синдиката образовања Пожаревац.

Исувише дуго просветни радници су изложени притиску на различитим нивоима. Наша професија се омаловажава и угрожава се достојанство људи који су свој живот посветили образовању и васпитавању деце. Тражимо да нам се омогући да несметано обављамо свој посао. Осећамо се крајње небезбедно и незаштићено на својим радним местима. Зато молимо све надлежне да унапреде закон и заштите нашу професију. У исто време, апелујемо на родитеље својих ученика да нас не доживљавају као противнике, већ као савезнике на заједничком најодговорнијем задатку да се једно младо биће изведе на прави пут и да му се усаде праве вредности. Погађа нас што се посао просветног радника стално повезује са повредама права ученика, а ми смо ти који на све начине покушавамо да помогнемо ученику и да га што квалитетније припремимо за све животне изазове.

У односима наставник – ученик – родитељ, желимо равноправан положај. Тражимо поштовање и од стране родитеља и од стране ученика. Сваки наставник је професионалац у свом послу и његово мишљење се мора поштовати. Увек смо отворени за сарадњу са свима који желе добро ученику, али не можемо више трпети притиске и увреде.  Не дамо да нам се даље каља образ! Желимо да се прекине јавна хајка на просветног радника, који је увек  проглашаван за јединог кривца, а сви други, и родитељи и ученици, ослобађани сваке одговорности!

Када год је просветни радник протестовао, смејали су му се и повезивали његов протест са повећањем плате. Сада не тражимо повишицу! Тражимо побољшање свог положаја. Тражимо од Министарства просвете да се заузме за своје раднике. Молимо све људе који верују у нас да нам се придруже у нашем мирном протесту и заједно са нама покажу да стање у школству није добро, а да заједно, једни уз друге, можемо много више и много боље. Молимо све родитеље да нам се придруже у понедељак и покажу да ће у будућности стваралачке снаге односити победу пред рушилачким нагоном појединаца.

Колектив ОШ „Доситеј Обрадовић“